Δια ζώσης συνεδρίες: Ελλάδα & Κύπρο
Online συνεδρίες | Ατομικές & Ομαδικές
Δια ζώσης συνεδρίες: Ελλάδα & Κύπρο
Online συνεδρίες | Ατομικές & Ομαδικές

Ikebana

Ikebana

IKEBANA

Ο Δρόμος των λουλουδιών. – Η ρύθμιση του στρες στην επιχειρηματικότητα. 

Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα εστιάζει στο να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην απόδοση και την ευεξία του ανθρώπου. Ο σύγχρονος επαγγελματίας έχει μεγάλο άγχος και ταλαιπωρείται σωματικά, ψυχικά, ενεργειακά μέσα στην άσκηση του επαγγελματικού του ρόλου. Για να μπορεί να διατηρεί την ισορροπία του και να μην οδηγηθεί σε επαγγελματική εξαθλίωση – “burn out” – χρειάζεται να δημιουργεί δραστηριότητες που αναζωογονούν το σώμα και το αναπτύσσουν φυσικά. 

Η τέχνη της ιαπωνικής ανθοδετικής ikebana είναι μια από τις αρχαιότερες του κόσμου.  

Στην Ιαπωνία η τέχνη της ανθοδετικής είναι γνωστή με το όνομα ” Ikebana”, η οποία προέρχεται από τις λέξεις “Ikiru”, που σημαίνει αναζωογονώ και “Hana”, που σημαίνει το άνθος, η αναζωογόνηση μέσα από ζωντανά λουλούδια. 

Είναι μια μορφή τέχνης μέσα από την οποία ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με τη φύση, την ομορφιά της, τους ήχους της. 

Η εκπληκτική οργάνωση της φύσης, η αποδοχή του μη τέλειου κλαδιού που γίνεται τέλειο με την ευγενική παρέμβαση του ανθρώπου, η αναζήτηση της πλούσιας σε άνθη πλευράς που την έθρεψε ο ήλιος, ο υπολογισμός με ακρίβεια του κοψίματος του κλαδιού χωρίς περιττές σπατάλες, εκπαιδεύουν υποσυνείδητα το σώμα στις σωστές αρχές της οικονομικής ευφυίας .  

Η ιαπωνική ανθοδετική Ikebana είναι μια μορφή χαλαρωτικής τέχνης όπου κατά την διαδικασία απελευθερώνονται σωματικές εντάσεις, ενεργοποιούνται οι αισθήσεις και η πληρότητα ακολουθεί την κάθε στιγμή.  

Το άνοιγμα της παρατήρησης –  τόσο στις μικρές λεπτομέρειες των σχημάτων των λουλουδιών όσο και στο εσωτερικό του ψυχισμού – βοηθούν στην διατήρηση ενός σταθερού, συγκροτημένου κέντρου. 

Η επιλογή κλαδιών, των λουλουδιών, των χρωμάτων,  η σχηματοποίηση, οι γραμμές, οι κλίσεις γίνονται με τα χέρια και ανοίγουν την αντιληπτικότητα του ανθρώπου με ευχάριστο τρόπο. 

Μάθημα οργάνωσης, προσήλωσης, στοχοθεσίας, σύνδεσης με τους προσωπικούς ρυθμούς, αφαιρετικότητας και ανάδειξης της ομορφιάς και του ουσιαστικού. 

Η Ikebana είναι ένα μάθημα συναισθηματικής νοημοσύνης, όπου μέσα από τα σχέδια, τα σχήματα, τις μετρήσεις, το άνοιγμα της οπτικοχωρητικότητας μεγαλώνει και αναζωογονεί το μυαλό, την καρδιά και το σώμα. 

Στηρίζεται σε κάποιους αρχικούς βασικούς κανόνες, αλλά δεν παύει να είναι και μια ελεύθερη δημιουργία, όπου ο κάθε δημιουργός, ζει ενεργά μέσα στην στιγμή. 

Ο νους χαλαρώνει και ξεκουράζεται την ώρα της δημιουργίας μιας σύνθεσης Ikebana. 

Ο άνθρωπος ανακαλύπτει τον αληθινό σκοπό του που είναι η ομορφιά και η ροή της δημιουργίας. 

H Ikebana είναι ένα μάθημα ζωής, είναι η εξάλειψη του περιττού μέχρι να φτάσουμε στο ουσιώδες. Eκεί εκφράζεται  η εσωτερική ομορφιά του ανθρώπου σε αρμονία με την ξεκούραση, την χαλάρωση, την ικανοποίηση.  

Η πολυπλοκότητα των σκέψεων, κατά την διαδικασία μιας επαγγελματικής απόφασης, απλοποιείται και διευκολύνεται, εστιάζοντας στο ουσιαστικό και διώχνοντας κάθε τι περιττό μέσα από την διαδικασία της Ikebana. 

Κατά την διαδικασία της Ikebana πρέπει να υπάρχουν κενά ανάμεσα στα κλαδιά, ώστε να μπορεί να περάσει μια πεταλούδα. Τα κενά στα κλαδιά συμβολίζουν την μη σκέψη, όπου μέσα από το συμβολισμό αυτών των κενών αναδύεται η έμπνευση, ο νεωτερισμός, η καινοτομία.  

Η χρήση του κενού μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τα κενά της αγοράς και να μετασχηματίσουμε παγιωμένες ιδέες, σε νέες, πιο δυναμικές και πιο προσαρμοσμένες στο εναλλασσόμενο περιβάλλον.   

Οι ευεργετικές ιδιότητες των λουλουδιών εναρμονίζονται με τις λεπτοφυείς ιδιότητες της ψυχής μέσα σε μια σύνθεση Ikebana. Το ανθρώπινο δυναμικό βρίσκει χαμένες ποιότητες, δεξιότητες του εγκεφάλου και τις ενσωματώνει στην καθημερινότητα ρυθμίζοντας την υγεία και την ευεξία. 

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τι θα μάθουμε; 

  • Aνοιγμα των αισθήσεων, μέσω της Ikebana. 
  • Basic upright moribana και οι συμβολισμοί. 
  • Basic slanting moribana και οι συμβολισμοί. 
  • Τρόποι να ζεις “στην στιγμή” την δική σου και να ενσυναισθάνεσαι “την στιγμή” του άλλου.

     

    Μπορούν να το παρακολουθήσουν σε ατομική ή ομαδική συνάντηση διαζώσης ή online :Κάθε άτομο που επιθυμεί διεύρυνση του δυναμικού με φυσικούς τρόπους. Ομάδες διαφορετικών ειδικοτήτων και ηλικιών, έως 7 ατόμων, που θέλουν αν αναπτύξουν την χαλάρωση στον χώρο της εργασίας και την  ομαδικότητα. 

*Χρειάζεται να αποκτηθούν κάποια υλικά πριν οργανωθεί το μάθημα.  

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Στείλτε μας τα σχόλια, τις ανησυχίες και τα ερωτήματά σας. Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!